Een aanrakingsmethode voor mensen met een zorgvraag

Mensen met een zorgvraag worden voortdurend aangeraakt. Meestal is dit alleen functioneel en gericht op dat deel van het lichaam waar de zorgvraag om draait. Mensen met een zorgvraag zijn vaak afhankelijk van de wijze waarop o.a. beroepsbeoefenaren in hun omgeving hen bejegenen.

Het tempo van leven met een zorgvraag / beperking is anders. De behoefte aan een warme, respectvolle en aandachtige aanraking neemt toe naarmate de gezondheidstoestand van de mens slechter wordt, zeker als mensen zichzelf niet meer kunnen aanraken. Hierdoor zijn zij niet meer in staat goed contact te maken met zichzelf en de buitenwereld.

Shantala Speciale Zorg is een gestructureerde aanrakingsmethode die zich mede onderscheidt door een respectvolle benadering en bejegening naar degene met de zorgvraag / beperking.

Als gestructureerde aanrakingsmethode kan Shantala zowel over de kleding heen als op de blote huid worden gegeven. Daardoor is het gemakkelijk toepasbaar voor alle leeftijden, alle zorgvragen / beperkingen en in allerlei situaties.

Aangename aanrakingen en warmte activeren het systeem van rust en verbondenheid en geven een gevoel van welbevinden. Deze effecten zijn niet altijd direct meetbaar maar wel waarneembaar aan een meer ontspannen lichaamsbeeld. Naarmate de behandelingen langer herhaald worden, houden de effecten langer aan. 

In onze praktijk passen we deze gestructureerde aanrakingsmethode voornamelijk toe bij mensen die speciale zorg nodig hebben, bij mensen met de ziekte kanker en bij ouderen die bij voorkeur over de kleding heen op een warme, respectvolle en aandachtige wijze aangeraakt willen worden.