Aanraken mag bij mensen met kanker

Mensen met kanker aanraken mag zolang er rekening wordt gehouden met de algehele conditie. Dat betekent dat de duur en het te behandelen lichaamsdeel of te behandelen lichaamsdelen in nauw overleg met je wordt afgestemd.

Als behandelvorm maken wij gebruik van de gestructureerde aanrakingsmethode Shantala Speciale Zorg (SSZ) die zowel over de kleding heen als op de blote huid gegeven kan worden. Daardoor is het gemakkelijk toepasbaar voor alle leeftijden, alle zorgvragen/beperkingen en in allerlei situaties.

Door de manier van aanraken van de bovenste huidlaag bij SSZ worden er hormonen aangemaakt waar je je prettig door gaat voelen. Hierdoor kun je beter met spanning omgaan en spanning beter loslaten. Bij SSZ worden geen dieperliggende spieren en/of organen behandeld.

Door de gestructureerde aanrakingsmethode toe te passen bij de ziekte kanker kan de pijnbeleving worden verminderd evenals sombere gevoelens.

Met een zorgvraag wordt je voortdurend aangeraakt en onderga je allerlei onderzoeken en behandelingen. Meestal is deze aanraking alleen functioneel en gericht op dat deel van het lichaam waar de zorgvraag om draait. 

Een warme, respectvolle en aandachtige aanraking tijdens een moeilijke periode kan ook helpen om verbinding te blijven voelen met het lichaam. 

Een ontspannende aanraking waarbij gebruik wordt gemaakt van de gestructureerde aanrakingsmethode Shantala is dan ook een fijne manier om je prettiger te voelen, ook als je kanker hebt. Het kan bovendien helpen om het veranderende lichaam en het veranderende leven te accepteren.

In 2012 en in 2013 hebben we als vrijwilligers gemasseerd op de jaarlijkse Viva La Donna dag. Een verwendag voor vrouwen met kanker en / of genezen verklaard van kanker. In onze blog geven we je een sfeerimpressie van deze dag.

Keer op keer ervaren we hoe bijzonder het is om iets te mogen betekenen voor mensen met een zorgvraag.

Ook bij jou thuis

We begrijpen heel goed dat de diagnose kanker je hele leven overhoopt haalt. Mocht je liever thuis in je eigen vertrouwde omgeving behandeld willen worden, dan kan dat ook indien je binnen een straal van 30 km woont van Vught, Oss of Heerlen.

Naast het tarief voor de behandeling, vragen we hiervoor een kilometervergoeding. Kijk hiervoor bij de tarieven.

Opleiding

Onze aanvullende cursus "Massage & Kanker" hebben we gevolgd aan de Wellness Academie in Hasselt, Belgie. De cursus werd gedurende 6 dagen gegegen door een praktiserend huisarts en acupuncturist. De volgende onderwerpen zijn onder andere aan bod gekomen:

  • ziektebeeld en bijwerkingen
  • contra-indicaties
  • massagetechnieken en druklevels
  • diep veneuze trombose

We hebben deze opleiding gecombineerd met de opleiding Shantala Speciale Zorg. Het instituut ORO heeft inmiddels "mensen met de ziekte kanker" toegevoegd aan de doelgroepen voor wie de aanrakingsmethode meerwaarde kan bieden.